середу, 8 квітня 2020 р.

                                      ЩО ТАКЕ ПРИТОКА? 
                             10 НАЙБІЛЬШИХ ПРИТОК В СВІТІ 




Як відомо у географії притокою називають здебільшого річку, яка впадає в іншу річку. Тому у приток гирлом є місце впадіння в іншу річку. Притоки поділяються на праві (які впадають з правого боку) та ліві (відповідно з лівого). Наприклад у Дніпра найбільшою правою притокою є Прип'ять, а лівою - Десна.
Притоки живлять головне русло річки. У випадку з Амазонкою - найповноводнішою річкою світу, саме її притоки забезпечують 92% її водного балансу. Кожна велика річка забезпечує свій водозбір здебільшого за допомогою приток, і їхніх приток. Притоки бувають першого порядку (впадають в головну річку), другого (впадають в притоку головної річки) та третього (впадають в притоку притоки головної річки). Сукупність усіх таких приток утворює басейн головної річки. В Україні найбільшим є басейн Дніпра. Зазвичай притоки менші від тих річок, в які вони впадають. Однак бувають і винятки. Наприклад Міссурі в місці впадіння в Міссісіпі є повноводнішою від неї. Те саме і з річкою Кама, яка впадає у Вологу. А притока річки Об - Іртиш - взагалі довша і значно повноводніша від річки в яку впадає. Це є найдовша притока у світі.

Цікава ситуація з річкою Єврат, яка при злитті зі своїм "побратимом" Тігром утворює річку Шатт-ель-Араб, яка довжиною значно менша від обох. Такий самий приклад є і на території України, коли при злитті Гірського і Гнилого Тікичів утворюється ріка Тікич довжиною лише 4 км., і яка своєю чергою впадає в Синюху.
Пропонуємо перелік 10 найбільших приток у світі за показником довжини:
📌 1. Іртиш (ліва притока Обі) - довжина 4280 км, найдовша притока на планеті. Належить до басейну Північного Льодовитого океану.
📌 2. Міссурі (права притока Міссісіпі) - довжина 3770 км. Це найдовша притока Міссісіпі, і друга за довжиною річка Північної Америки. Належить до басейну Атлантичного океану.
📌 3. Мадейра (права притока Амазонки) - довжина 3223 км. Друга за водністю (після Іртиша) притока в світі. Впадає в Амазонку, і є найбільшою її притокою.
📌 4. Журуа (права притока Амазонки) - довжина 3103 км. Належить до басейну Атлантичного океану.
📌 5. Нижня Тунгуска (права притока Єнісею) - довжина 2990 км. Належить до басейну Північного Льодовитого океану.
📌 6. Пурус (права притока Амазонки) - довжина 2960 км. Належить до басейну Атлантичного океану.
📌 7. Жапура (ліва притока Амазонки) - довжина 2850 км, і одна із найповноводніших приток Амазонки. Належить до басейну Атлантичного океану.
📌 8. Євфрат (права притока річки Шатт-ель-Араб) - довжина 2700 км. Належить до басейну Індійського океану.
📌 9. Парагвай (права притока Парани) - довжина 2690 км. Найдовша і найповноводніша притока Парани у Північній Америці. Належить до басейну Атлантичного океану.
📌 10. Арканзас (права притока Міссісіпі) - довжина річки становить 2400 кілометрів. Це друга за довжиною і водністю притока Міссісіпі. Належить до басейну Атлантичного океану.


Немає коментарів:

Дописати коментар

                         НОВА АНГЛІЯ І НОВА БРИТАНІЯ Здавалося б досить схожі за назвою географічні топоніми насправді є різними,...