середу, 1 квітня 2020 р.

        НАЙБІЛЬШИЙ АРХІПЕЛАГ НА ЗЕМЛІ



Архіпелаг - це скупчення островів у Світовому океані. Острови архіпелагу знаходяться у відносній близькості один від одного. Зараз важко сказати скільки в світі налічується архіпелагів, оскільки дуже часто одні архіпелаги об'єднують з іншими, вважаючи їх частиною одного єдиного, або ж навпаки. Навіть найбільший на планеті Малайський архіпелаг не має чітко визначених меж.


Малайський архіпелаг дійсно є найбільшим на планеті як за площею, так і за кількістю островів. Він охоплює практично всі острови Південно-Східної Азії. Він лежить між Тихим та Індійським океанами, і має площу 2,1 млн.км². Малайський архіпелаг - це 22 тисячі великих і малих острів, величезне біорізноманіття і досить густонаселений регіон планети, на якому проживає майже півмілярда людей. На ньому повністю розміщені такі держави як Індонезія, Папуа Нова Гвінея, Філіппіни, Бруней, Східний Тімор, та частково Малайзія. Найбільшими островами є Нова Гвінея, Борнео (Калімантан), Суматра, Сулавесі, Ява (найзаселеніший острів на планеті), Лусон, Мінданао, Пелаван, та ряд інших. Деякі вчені відносять до Малайського архіпелагу прилеглі до Нової Гвінеї острови, такі як Бугенвілль, Нова Британія, Нова Ірландія, архіпелаг Луїзіада та навіть всі Соломонові острови.

Малайський архіпелаг настільки величезний що виникає навіть проблема у визначенні його приналежності до континенту, однак як відомо, в географії немає чіткої вимоги відносити ввесь архіпелаг до одного єдиного континенту. Тому у випадку з Малайським схожа ситуація. Приміром острів Нова Гвінея і ряд близьких із нею не відносять до Азії, а традиційно вважають її вже частиною Океанії, яка хоч і не є континетом, проте вважається окремим регіоном світу. Отже як бачимо, Малайський архіпелаг настільки величезний, що виходить навіть за межі острівної Євразії. Наступний після нього Канадський Арктичний архіпелаг менший за площею майже вдвічі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

                         НОВА АНГЛІЯ І НОВА БРИТАНІЯ Здавалося б досить схожі за назвою географічні топоніми насправді є різними,...