вівторок, 24 березня 2020 р.

22 БЕРЕЗНЯ - ДЕНЬ БАЛТІЙСЬКОГО МОРЯ. 10 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО БАЛТІЙСЬКЕ МОРЕ.

22 березня на міжнародному рівні відзначається не лише день води, але й день Балтійського моря. Саме так, сьогодні Всесвітній день Балтійського моря, який почали відзначати в 1986 році. Він відзначається в усіх країнах Балтійського басейну, зокрема на державному рівні - в Фінляндії, Швеції, Естонії, Литві та Польщі. В Данії, Латвії та Росії відзначається лише в наукових колах, однак з 2012 році Єврокомісія відзначає день Балтійського моря офіційно.

Це дуже цікава з точки зору географії водойма, у якої насправді досить чимало цікавих і навіть сумнівних рекордів. Саме тому пропонуємо Вашій увазі підбірку десяти цікавих фактів про Балтійське море, присвячених дню Балтійського моря.
1. Балтійське море - це внутрішнє море Атлантичного океану, яке розміщене в Північній Європі. Його площа - 377 тис.км², що майже співставно з площею Каспійського моря - найбільшого на планеті озера, або територією такої держави як Німеччина.
2. В озері Байкал води більше, ніж в Балтійському морі приблизно на 2000 кубічних кілометрів. Якщо об'єм води в Байкалі становить 23,5 тис.км³, то в Балтійському морі за приблизними оцінками становить 21 тис.км³.
3. Крайня північна точка Балтійського моря (північ Ботнічної затоки) знаходиться практично на лінії Північного полярного кола 66°30′ пн.ш. Воно має протяжність із півночі на південь понад 1500 кілометрів.
4. Через те що в море впадає дуже багато річок, воно є найменш солоною частиною Світового океану. Наразі його середня солоність становить лише 5-12‰, що майже втричі менше від середнього показника Світового океану, і в 4,5 рази менше ніж солоність найсолонішого в світі Червоного моря. Проте варто зазначити що солоність в Балтійському морі далеко не скрізь однакова.
5. На відміну від океанічної, вода Балтійського моря придатна для короткочасного пиття і втамування спраги без шкоди для здоров'я, наприклад в екстрених ситуаціях.
6. Найбільшою і найповноводнішою річкою яка впадає до Балтійського моря є Вісла (1047 кілометрів). Однак вона не набагато більша від інших річок що впадають до Балтійського моря, зокрема Західної Двіни (1020 км), Німана (940 км), Одри (840 км), Кеммійокі (600 км) та Луллеельвена (500 км).
7. Найбільшим островом Балтійського моря є острів Ґотланд (3 тисячі км²), який належить до володінь Швеції. Всього ж в морі знаходиться до 12 тисяч великих і малих островів, найбільшими серед яких крім Ґотланда є також Сааремаа (Естонія), Еланд (Швеція), Аландські острови (Фінляндія), Рюґен (Німеччина), Хійюмаа (Естонія) та Борнхольм (Данія)
8. На березі Балтійського моря (або в максимальній близькості до неї) лежить 5 європейських столиць - Рига (Латвія), Гельсінкі (Фінляндія), Таллін (Естонія), Стокгольм (Швеція) та Копенгаген (Данія), однак найбільшим містом за кількістю жителів, яке лежить на берегах Балтійського моря є місто Санкт-Петербург, у якому мешкає 4,5 мільйонів жителів, і який до 1918 року був столицею Росії.
9. В часи Київської Русі (понад 1000 років тому) Балтійське море називалося Варязьким, а німці, шведи і данці називали його Східним. Варто зазначити що серед усіх морів Землі саме Балтійське є одним з наймолодших. Утворилося воно всього 4000 років тому, тобто тоді, коли древні єгиптяни вже готувалися зводити свої перші піраміди, а стародавні трипільці будували свої мегаміста. На тому ж місці, де зараз розташоване Балтійське море, раніше існували три інших моря, що змінювали один одного - Іольдієве, Анцілове, і Літорінове моря. Всі вони були слабосолоні, майже прісні.
10. Хоч Україна і не має виходу до Балтійського моря, але на території нашої держави є річки, які належать до його басейну. Найбільшою серед таких річок є Західний Буг, який має загальну довжину 774 кілометри, з яких в Україні протікає 400 кілометрів. Він впадає в Віслу (за іншим трактуванням в Нарев - притоку Вісли), яка своєю чергою несе свої води до Балтійського моря. Крім Західного Бугу до басейну Балтійського моря належать також річки Сян (Сан), Рата, та Свиня (всі на Львівщині).

Немає коментарів:

Дописати коментар

                         НОВА АНГЛІЯ І НОВА БРИТАНІЯ Здавалося б досить схожі за назвою географічні топоніми насправді є різними,...