пʼятниця, 20 березня 2020 р.

                  20-го березня весняне рівнодення


Зустрічаємо астрономічну весну – 20-го березня весняне рівнодення. Початок астрономічної весни у північній півкулі приурочений до дня весняного рівнодення. Рівнодення – момент часу, коли центр диску Сонця у своєму видимому русі перетинає небесний екватор. Це трапляється двічі на рік: 19–21 березня – весняне рівнодення та 22–23 вересня – осіннє. У дні рівнодення тривалість дня і ночі теоретично є однаковою (насправді день завдяки рефракції на кілька хвилин довший), а Сонце сходить та заходить майже точно на сході та заході, відповідно. Після весняного рівнодення Сонце перейде з південної півкулі в північну, таким чином – для мешканців північної півкулі настане астрономічна весна.
Взагалі, офіційною датою весняного рівнодення ще в давні часи було оголошено 21 березня. Однак, через розбіжності між календарним та астрономічним роком, весняне рівнодення не має фіксованої дати і щороку зміщується на кілька годин. Воно може припадати на 20, а також – на 19 і 21 березня. В звичайний рік момент рівнодення настає майже на 6 годин пізніше, ніж в попередній, а у високосний – на трохи більше ніж на 18 год раніше. Цього року весняне рівнодення припадає на 20 березня 3.50 за міжнародним скоординованим часом (5.50 – за київським часом).
Цікавим є те, що у день весняного рівнодення починається Новий рік у деяких країнах (Іран, Афганістан, Таджикистан, ін.).



Немає коментарів:

Дописати коментар

                         НОВА АНГЛІЯ І НОВА БРИТАНІЯ Здавалося б досить схожі за назвою географічні топоніми насправді є різними,...