вівторок, 24 березня 2020 р.

              20 НАЙБІЛЬШИХ ОЗЕР СВІТУ
Озеро - це природна улоговина на суходолі, що заповнена водою. Всі озера світу разом займають лише 3,75% площі суші, і в яких сконцентровано понад 2/3 світових запасів прісної рідкої води на планеті. Звісно що не всі, в навіть далеко не всі озера на Землі мають прісну воду. Принаймні найбільше за площею озеро світу є як раз солоним.
Отже у Всесвітній день водних ресурсів пропонуємо вашій увазі добірку 20 найбільших за площею озер планети, в яких разом зосереджено більше половини прісної води на суходолі, щоправда без врахування льодових шапок Землі.
1. Капійське море
Найбільше в світі за площею і об'ємом води озеро на Землі, але вода в ньому солона, так як озеро має залишкове (реліктове) походження. Лежить в центральній частині Євразії, і омиває береги Казахстану, Туркменістану, Ірану, Азербайджану та Росії. Загальна площа - 371 тис.км², об'єм - 78,2 тис.км³, а максимальна глибина - 1025 метрів.
2. Верхнє
Найбільше за площею в світі прісне озеро. Лежить в Північній Америці між США і Канадою. Площа - 82,4 тис.км², об'єм - 12,1 тис.км³, а максимальна глибина становить 406 метрів.
3. Вікторія
Найбільша водойма Африки, і третє за площею озеро в світі, яке лежить поміж Танзанією, Уґандою та Кенією. Загальна площа - 69,5 тис.км², об'єм води - 2,8 тис.км³, а максимальна глибина становить 84 метри.
4. Гурон
Друге за площею та об'ємом води озеро Північної Америки, яке лежить між територією США та Канади. Площа - 60 тис.км², об'єм води - 3,5 тис.км³, а найбільша глибина - 229 метрів. Посеред Гурону знаходиться острів Манітулін, який є найбільшим в світі озерним островом.
5. Мічіґан
Озеро в США, яке входить до переліку найбільших озер Північної Америки. Загальна площа - 58 тис.км², об'єм води - 4,9 тис.км³, а глибина - 281 метр (найбільша). Чікаго - найбільше місто, яке розкинулося на березі цього озера. Нині в цьому місті проживає 3 мільйони осіб.
6. Танганьїка
Найбільша за об'ємом води та друга за площею водойма Африки, яка має площу в 32,9 тис.км², об'єм води - 18,9 тис.км², і максимальну глибину 1470 метрів. Озеро розкинулося між територією чотирьох африканських держав - Бурунді, Танзанії, Замбії та Демократичної Республіки Конго.
7. Байкал
Це найглибше на планеті озеро, яке має другий у світі об'єм води (після Каспійського моря). Його площа становить 31,5 тис.км², а об'єм води - понад 23,5 тис.км³. Максимальна глибина - 1637 метрів.
8. Велике Ведмеже
Озеро в Канаді, яке належить до переліку найбільших озер Північної Америки. Воно має площу 31,1 тис.км², а об'єм води понад 2,2 тис.км³. Максимальна глибина - 446 метрів.
9. Ньяса (Малаві)
Друге озеро Африки за об'ємом води,який становить 8,5 тис.км³, а площа - 30 тисяч квадратних кілометрів, що майже як площа Житомирщини. Максимальна глибина - 707 метрів (друге за глибиною озеро Африки). Озеро Ньяса лежить між територією Танзанії, Мозамбіку та Малаві.
10. Велике Невільниче
Друге за площею озеро Канади, і замикає десятку найбільших озер планети. Площа - 28,9 тис.км², об'єм води - 2,1 тис.км³, і найбільша глибина - 614 метрів.
11. Ері
Знаходиться між США та Канадою, і є четвертим за величиною озером серед Великих Озер. Загальна площа - 25,7 тис.км², а об'єм води - 490 км³. Найбільша глибина - 64 метри. На березі цього озера знаходиться місто Клівленд - найбільше місто штату Огайо.
12. Вінніпеґ
Озеро в Канаді, в провінції Монітоба. Площа - 23,5 тис.км², об'єм води - 290 км³, а найбільша глибина становить лише 36 метрів.
13. Онтаріо
Одне із найменших озер Великих Озер, яке лежить між США та Канадою. Його площа становить близько 20 тис.км². Загальний об'єм води становить 1650 км³, а максимальна глибина - 244 метри. Поряд з озером, на кордоні США і Канади розміщений славнозвісний Ніагарський водоспад, який є одним із найбільших в світі за об'ємом падаючої води. На березі озера знаходиться найбільше за кількістю жителів місто Канади - Торонто (3 млн.жителів).
14. Балхаш
Це озеро повністю лежить на території Казахстану, в Центральній Азії. Унікальність його полягає в тому, що східна частина озера є солоною, а західна - прісною. Загальна площа - 18,4 тис км², об'єм води - 106 км³, а глибина - лише 26 метрів.
15. Ладозьке
Найбільше за площею озеро Європи, яке лежить в північній частині Європи, на території Росії. Загальна площа - 18,1 тис км², а об'єм води - близько 1000 км³. Максимальна глибина - 230 метрів.
16. Тонлесап
Озеро знаходиться на території Камбоджі, і має площу 16 тис.км². В ньому міститься до 550 км³ води, а максимальна глибина становить 120 метрів.
17. Маракайбо
Це найбільше в світі озеро-лагуна, і водночас найбільше озеро Південної Америки, яке примикає до Карибського узбережжя Венесуели. Його загальна площа становить 13,3 тис.км². Глибина становить 44 метри, а об'єм води приблизно становить 0,3 тис.км³.
18. Онезьке
Озеро в північній частині європейської частини Росії. Друге за площею озеро Європи. Загальна площа становить приблизно 10 тис.км², а об'єм води - 280 км³. Максимальна глибина становить 112 метрів.
19. Тітікака
Найвисокогірніше озеро планети, яке розкинулося високо в Андах між Болівією та Перу. Це друге за площею озеро Південної Америки, площа якого становить 8,1 тис.км² (як площа Чернівецької області). Загальний об'єм води - 893 км³, а найбільша глибина - 281 метр.
20. Нікараґуа
Це озеро замикає двадцятку найбільших озер світу за площею. Знаходиться воно в однойменній республіці Центральної Америки. Площа - 8 тис км². Загальний об'єм становить 208 км³, а глибина - лише 26 метрів.
P.S. В цьому переліку Ви нажаль вже не побачите ще не так давно четверте в світі озеро - Аральське море, яке наразі зменшилося вдесятеро. Загальна площа його водойм має площу лише 7,8 тис.км². У Всесвітній день води про цю водойму варто говорити найбільше, адже саме вона яскраво демонструє, що може статися з екосистемою регіону, якщо до водойм ставитися недбало.

Немає коментарів:

Дописати коментар

                         НОВА АНГЛІЯ І НОВА БРИТАНІЯ Здавалося б досить схожі за назвою географічні топоніми насправді є різними,...