середу, 8 квітня 2020 р.

                         НОВА АНГЛІЯ І НОВА БРИТАНІЯ



Здавалося б досить схожі за назвою географічні топоніми насправді є різними, і знаходяться в різних кінцях світу, тому дехто їх іноді плутає. Одним із таких прикладів є Нова Англія і Нова Британія.
Обидві назви так чи інакше пов'язані з Великою Британією. Як відомо Британія - це назва римської провінції і спрощена назва країни Велика Британія (не плутати з назвою острова Великобританія на якому вона лежить), а Англія - це історико-географічний регіон в південній частині острова Великобританія. За схожим принципом мають назви Нова Британія та Нова Англія.
📌 Нова Англія - це історичний регіон на крайньому північному сході США, який включає в себе штати Мен, Массасусетс, Нью-Ґемпшир, Коннектикут та Вермонт. Істричним центром і найбільшим містом Нової Англії є Бостон, де проживає 600 тисяч осіб. Свою назву отримала в XVIII столітті від англійських переселенців, які саме звідси почали свою експансію на решту території США.
📌 Нова Британія - це острів у Тихому океані біля берегів Папуа Нової Гвінеї (архіпелаг Бісмарка), і є частиною її морських володінь. Нова Британія - це один із найбільших з усіх островів південної Океанії, який поступається лише самій Новій Гвінеї, двом новозеландським островам Північний та Південний, та Тасманії. Його площа становить 36 тис.км², на якому проживає 580 тисяч осіб. Точнісінько як і від своєї "європейської тезки", поряд з островом знаходиться острів Нова Ірландія, і точнісінько так само як між Ірландією та Британією протікає протока Святого Георга, між Новою Британією та Новою Ірландією протікає протока з точнісінько з такою ж назвою. Виходить що світі є дві протоки Святого Георга: одна у Європі, а інша - в Океанії.

Немає коментарів:

Дописати коментар

                         НОВА АНГЛІЯ І НОВА БРИТАНІЯ Здавалося б досить схожі за назвою географічні топоніми насправді є різними,...